More
  AcasăSanatateBuze spuzite

  Buze spuzite

  Introducere

  Buzele sunt una dintre cele mai vizibile parti ale fetei si infatisarea noastra. Indiferent daca sunt usor colorate, sau daca purtam rujul viu preferat, buzele sunt vizibile. Cu toate acestea, exista uneori situatii in care acestea pot fi afectate si se pot inrosi sau se pot inmuia destul de mult. Acest lucru se numeste "buze spuzite", iar in acest articol vom discuta despre cauzele aparitiei acestora si despre cum se pot trata.

  Ce sunt buzele spuzite?

  Buzele spuzite sunt o afectiune care se manifesta prin umflarea, uscarea sau inflamarea buzelor, fie in intregime, fie in anumite zone. Acest lucru se poate intampla fie din cauza vremii calde sau frigului, fie a unei afectiuni dermatologice, cum ar fi herpesul labial sau dermatita de contact. De obicei, buzele spuzite sunt destul de stanjenitoare si se pot manifesta prin senzatii de mancarime si mâncărime, precum și prin descuamare si chiar sângerare.

  Cauzele buzelor spuzite

  Exista mai multe cauze ale buzelor spuzite, de la expunerea la vremea rece sau calda la cauze medicale mai serioase. Expunerea la vremea rece poate usca sau irita buzele, caz in care acestea pot deveni spuzite, inrosite si mâncărătoare. De asemenea, expunerea la soare poate usca si irita buzele, ceea ce poate duce la aparitia buzelor spuzite. Uneori, buzele pot deveni spuzite din cauza medicamentelor sau chiar a produselor cosmetice. In cazuri mai rare, buzele pot deveni spuzite din cauza unei afectiuni dermatologice, cum ar fi herpesul labial sau dermatita de contact. Aceste afectiuni pot provoca umflarea, mâncărimea si iritarea buzelor.

  Tratamentul si preventia buzelor spuzite

  Tratamentul pentru buze spuzite depinde de cauza care a dus la aparitia acestora. Daca buzele s-au inrosit si au devenit iritate din cauza expunerii la vremea rece sau calda, un tratament simplu poate fi folosit pentru a-i ajuta sa se vindece. Acest lucru se poate face prin folosirea unui balsam hidratant care sa contina ingrediente precum ceara de albine sau unt de cacao. Acestea ajuta la hidratarea si protejarea buzelor, prevenind aparitia buzelor spuzite. In cazul in care buzele sunt iritate din cauza unor produse cosmetice sau medicamente, este recomandat sa se intrerupa folosirea acestora si sa se aplice un remediu pentru a ajuta la vindecarea buzelor. In cazul in care buzele sunt spuzite din cauza unei afectiuni dermatologice, acestea trebuie tratate de un medic, de obicei prin administrarea de medicamente antivirale sau antifungice.

  Cum sa previi buzele spuzite

  Prevenirea buzelor spuzite este destul de simpla si poate fi realizata prin luarea unor masuri simple, cum ar fi: evitarea expunerii la lumina directa a soarelui; evitarea expunerii la vremea prea rece sau prea calda; mentinerea buzelor hidratate prin folosirea unor produse speciale pentru buze, cum ar fi balsamuri, creme sau uleiuri; evitarea produselor cosmetice si medicamentelor care pot irita buzele; protejarea buzelor prin purtarea unui must sau a unei palarii pe timp de vara; spalarea buzelor cu apa si sapun de doua ori pe zi; si folosirea unui balsam special pentru buze inainte de a merge la culcare.

  Concluzie

  Buzele spuzite sunt o problema destul de comuna si pot fi cauzate atat de factori externi, cum ar fi expunerea la vremea rece sau calda, cat si de factori interni, cum ar fi afectiuni dermatologice sau produse cosmetice sau medicamente. Tratamentul depinde de cauza care a dus la aparitia acestora, insa exista masuri simple prin care se poate preveni aparitia buzelor spuzite, cum ar fi folosirea unor produse pentru buze si purtarea unui must sau a unei palarii pe timp de vara. Acestea sunt lucruri esentiale de care trebuie sa tinem cont pentru a preveni aparitia buzelor spuzite si pentru a ne pastra buzele frumoase si sanatoase.

  Articole Asemanatoare

  Articole Populare