AcasăUncategorizedCum alegem geaca pentru vanatoare?

Cum alegem geaca pentru vanatoare?

Geaca pentru vanatoare este cea care finalizeaza echipamentul de vanatoare. Aceasta permite adaptarea la conditiile meteorologice. Trebuie sa fie adecvata tipului de vanatoare care se practica si intensitatii acesteia. De asemenea, trebuie sa protejeze purtatorul de vegetatia din jur.

Atunci cand se alege o geaca de vanatoare, exista 4 criterii importante de luat in considerare: tipul de vanatoare practicat (adaptat la diferite biotopuri), conditiile meteorologice, nevoia de mimetism/camuflaj si de liniste sau nevoia de a fi vazut de alti vanatori.

Rezistenta la vegetatie: geci adaptate

Deoarece geaca pentru vanatoare reprezinta un echipament de vanatoare esential, utilizatorul trebuie sa se asigure de faptul ca este adaptata in functie de mediul in care vaneaza. Geaca trebuie sa fie rezistenta la spini, la maracini, in padure in special.

Ce geaca pentru vanatoare se alege atunci cand vrem mai multa caldura?

Numarul de straturi de haine se va adapta la temperatura exterioara. Vremea de afara este cea care va determina alegerea gecii pentru vanatoare. Se va alege o geaca usoara, respirabila pentru zilele insorite de la inceputul sezonului. Daca este mai rece afara, daca este vant, se va alege o jacheta rezistenta la vant de tip softshell, conceputa cu o membrana interioara. Pentru zilele mai racoroase de la sfarsitul verii si inceputul toamnei, se poate opta pentru un polar sau o jacheta usoara.

Ce geaca pentru vanatoare se alege atunci cand afara ploua?

Se va alege o geaca hidrofuga, impermeabila sau chiar rezistenta la apa, in functie de intensitatea ploii. O geaca hidrofuga va va proteja de o ploaie usoara, o geaca impermeabila protejeaza de o ploaie mai puternica.  O jacheta impermeabila are o membrana sau un invelis, cusaturile sunt etansate si fermoarele specifice impiedica patrunderea apei.

Nevoia de mimetism/camuflaj

Mimetismul se traduce prin doua nevoi: nevoia de a se camufla in mediul inconjurator si nevoia de a fi cat mai silentios cu putinta. Va recomandam sa alegeti o jacheta cu o tesatura care sa emita un minim de zgomot, pielea de piersica, fleece sau lana sunt cele mai potrivite.

Vizibilitate: o geaca fluorescenta sau nu?

Vanatorul trebuie sa fie extrem de vizibil pentru ceilalti participanti la vanatoare; recomandam jachete fluorescente. Exista mai multe modele de geci pentru vanatoare bicolore, cu verde si maro, pentru a fi reperat de colegi.

Articole Asemanatoare

Articole Populare