More
  AcasăUncategorizedMa ustura limba si buzele

  Ma ustura limba si buzele

  Simptomele

  Usturarea limbii si a buzelor poate fi o conditie neplacuta si iritanta, care poate afecta modul in care un individ consuma alimente, vorbeste si mesteca. Usturarea incepe brusc si se poate intinde pe o perioada mai lunga de timp. Usturarea poate fi usoara sau severa, in functie de cauza underlying. Durerea este cea mai comuna simptom. Uneori, usturarea poate fi insotita de furnicaturi sau de senzatie de arsura. Usturarea poate fi localizata sau poate afecta intreaga limba sau buze. Pe limba se poate forma si un strat alb sau un strat galben. Usturarea poate fi provocata si de durere in gat sau in gura.

  Cauze

  Usturarea limbii si a buzelor poate avea mai multe cauze. Una dintre cele mai comune cauze este inflamatia mucoasei, care poate fi cauzata de o infectie virala sau bacteriana. De asemenea, poate fi cauzata de reactii alergice. O reactie alergica se poate manifesta prin iritatii ale pielii si umflaturi. Unele medicamente pot, de asemenea, cauza iritatii la nivelul mucoasei bucale. In cazuri rare, usturarea poate fi cauzata si de cancer.

  Diagnosticare

  Inainte de a stabili un plan de tratament, medicul trebuie sa identifice cauza usturarii. De obicei, medicul va face o examinare fizica si va intreba pacientul despre simptomele si istoricul medical. Medicul poate recomanda un test de alergii sau un examen de laborator, pentru a exclude infectiile virale si bacteriene. Medicul poate recomanda si alte teste, in functie de cauzele underlying.

  Tratament

  Tratamentul pentru usturarea limbii si a buzelor depinde de cauza underlying. In cazul in care usturarea este cauzata de o infectie, medicul poate prescrie un antibiotic sau un medicament antiviral. In cazul in care usturarea este cauzata de alergii sau iritatii, medicul poate prescrie un antihistaminic sau un medicament antiinflamator. In cazuri rare, medicul poate recomanda interventii chirurgicale. Daca usturarea este cauzata de un medicament, medicul poate recomanda schimbarea medicamentului sau reducerea dozei.

  Modificari ale stilului de viata

  Exista si unele modificari ale stilului de viata pe care le pot face persoanele care sufera de usturare a limbii si a buzelor. Primul pas este sa evite alimentele si bauturile acide sau precum fructele citrice, sucul de lamaie si alcoolul. O dieta bogata in fibre, care include fructe, legume si cereale integrale, poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Este, de asemenea, important sa se pastreze o igiena orala buna. Se recomanda folosirea unui periaj usor si a unei atele dentare pentru a indeparta resturile alimentare si bacteriile.

  Complicatii

  Usturarea limbii si a buzelor poate avea complicatii. Daca nu este tratata corespunzator, poate duce la infectii ale gingiilor si chiar a osului maxilar. Usturarea poate afecta, de asemenea, capacitatea de a mesteca si de a vorbi. In cazuri rare, usturarea poate fi cauzata de cancerul bucal. Acest tip de cancer poate fi periculos si poate fi dificil de tratat.

  Prevenire

  Usturarea limbii si a buzelor poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri corespunzatoare. Persoanele trebuie sa aiba o igiena orala corespunzatoare si sa foloseasca produse de igiena orala adecvate. Este, de asemenea, important sa se evite fumatul si alcoolul. In plus, se recomanda evitarea alimentelor si bauturilor acide, precum sucul de lamaie si fructele citrice. Persoanele trebuie, de asemenea, sa vorbeasca cu medicul despre orice alergii sau medicamente pe care le iau. Acest lucru poate ajuta la prevenirea iritatiilor bucale.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Articole Asemanatoare

  Articole Populare