Sursa: Shutterstock
Construcția gardurilor din prefabricate din beton devine o opțiune tot mai apreciată, datorită eficienței și calității pe care le oferă. Pentru acest tip de gard se utilizează bolțari fabricați din beton prin vibropresare, care oferă o serie de avantaje: durabilitatea (30-35 ani), rezistența la foc și zgomot, ușurința de construcție, personalizarea și costurile accesibile. Vei afla în continuare pașii concreți pentru construirea unui gard din bolțari de beton.
1. Pregătește terenul și sapă fundația
Stabilește mai întâi așezarea gardului ținând cont de configurația terenului. Un teren plat este ideal pentru construirea unui gard, dar dacă acesta este în pantă, va fi necesară realizarea unui plan de nivelare. De asemenea, ia în considerare vecinătățile și orice alte elemente care ar putea afecta construcția gardului.
Marchează precis terenul unde se va săpa fundația. Pentru acest lucru, poți folosi sfori și țăruși. Intervalul ideal între stâlpii de rezistență este de aproximativ 2 metri, pentru a asigura o bună rezistență a gardului.
Adâncimea fundației depinde de nivelul de îngheț din zonă. În România, în general, acest nivel variază între 0.50 și 1.20 metri, depinzând de zona geografică. Uneori, este necesar să crești adâncimea fundației, mai ales atunci când se află în apropierea unor artere rutiere tranzitate de vehicule grele, cum ar fi camioane mari.
În ceea ce privește lățimea fundației, aceasta poate varia între 30 și 60 cm. De asemenea, poți opta pentru o înălțare a fundației de la nivelul solului cu un interval cuprins între 10 și 40 cm peste cota zero.
2. Toarnă betonul și montează armăturile verticale
Poți pregăti cimentul în roabă, betonieră sau pompa de beton, în funcție de cantitatea necesară și de utilajele disponibile. Odată ce cimentul este pregătit, betonul se toarnă fie manual, fie mecanizat.
Tot în acest stadiu vei monta armăturile verticale. Acestea vor servi ca suport pentru elementele gardului, asigurând stabilitatea construcției.
De obicei, o fundație din beton se întărește în aproximativ două zile, dar acest timp poate varia în funcție de condițiile de mediu.
3. Așază elementele gardului
După ce fundația a avut timp să se usuce, aplică un strat de grund pentru a proteja betonul de umiditate și a asigura o aderență bună pentru restul materialelor.
Montajul trebuie ghidat cu sfori întinse pe fețele exterioare ale zidului, iar alinierea verificată cu firul cu plumb și nivela cu bulă de aer.
Folosește un ciocan de zidărie pentru ajustările de poziție ale bolțarilor. Îi poți așeza decalat, pentru a oferi estetică și rezistență construcției. La începutul unui rând nou poți alterna bolțarii simplu cu cei dubli.
Pentru a asigura o aliniere corectă a primului rând de bolțari de gard, este necesar să aplici un strat de mortar cu o grosime de 1 cm pe fundație. Pietrele de zid nu trebuie lipite cu mortar, ci pur și simplu se așază una peste alta în mod uscat. Rezistența gardului se datorează atât betonului turnat în interiorul pieselor, cât și armăturii plasate în interiorul acestora.
După fiecare rând de bolțari, așază etrierii barelor de armătură verticală. Primul rând de bolțari se fixează cu pene pentru a asigura o aliniere corectă atât pe verticală, cât și pe orizontală. Această metodă garantează că zidul va fi perfect aliniat. De asemenea, poți șlefui fiecare rând de bolțari pentru a netezi eventualele denivelări.
În această etapă, este important să ții cont și de elementele pe care vrei să le incluzi în gard: cutie poștală, corpuri de iluminat etc. În funcție de acestea, va fi necesar să faci niște ajustări în procesul de montare a elementelor gardului.
4. Toarnă betonul și armează pe orizontală
Înainte de a începe turnarea betonului, este recomandat să umezești bolțarii. Acesta este un pas important, deoarece umezirea bolțarilor previne absorbția apei din beton de către aceștia, lucru care ar putea duce la slăbirea betonului și, implicit, a structurii gardului.
Poți umple găurile de zid la intervale de aproximativ trei rânduri. Toarnă betonul în straturi, de obicei câte 1-2 odată. Acest lucru asigură o compactare eficientă a betonului și previne formarea de goluri în interiorul structurii. Poți face compactarea prin gravare manuală, până când amestecul devine etanș.
Un alt pas important în construcția unui gard este armarea pe orizontală. Aceasta implică montarea unor bare de oțel orizontale în interiorul structurii gardului, pentru a-i oferi acestuia stabilitate și rezistență la solicitările laterale.
5. Acoperă gardul cu capace
Odată ce betonul s-a întărit în mod corespunzător, ceea ce poate dura în jur de o săptămână, în funcție de condițiile meteorologice, gardul este pregătit pentru următoarea fază, care este acoperirea cu capace. Montează-le cu ajutorul unui adeziv special, rezistent la îngheț.
6. Consolidează structura gardului
După aproximativ o lună de la finalizarea gardului, este recomandat să aplici un impermeabilizant pentru beton. Acesta are rolul de a preveni pătrunderea umidității în beton, prelungind astfel durata de viață a acestuia și menținând aspectul intact.
Cu o planificare adecvată și respectarea pașilor descriși, poți avea un gard din beton solid și atractiv care să reziste testului timpului.