Copiii mici sunt incantati la caderea dintilor de lapte si aparitia dintilor definitivi. Pentru adulti insa este o cu totul alta poveste cand vine vorba de maselele de minte. Disconfortul se datoreaza faptului ca acesti ultimi dinti provoaca adesea supraaglomerare sau cresc intr-un unghi incomod care poate cauza dureri, carii si probleme dentare grave.
Din aceste motive, milioane de persoane pe glob trec anual prin procedura de extractie molar de minte. Multi stomatologi recomanda extractia inainte ca molarii de minte sa fi erupt complet. Exista cateva semne prin care o persoana isi poate da seama ca ii apar maselele de minte.
Ce sunt molarii de minte?
Molarii de minte sunt al treilea set de molari care cresc pe ambele parți ale gurii, sus si jos. Ei erup de obicei atunci cand o persoana are varsta cuprinsa intre 17 si 21 de ani, dar si mult mai tarziu, dupa 35 de ani, atunci cand este considerata mai inteleapta, popular, cu mai multa minte.
Maselele din randul trei care erup intr-un unghi lateral, erup doar partial prin gingii sau raman prinse sub linia gingiei sunt cunoscute ca molari de minte impactati si pot duce in timp la probleme dentare grave, cum ar fi boli ale gingiilor, chisturi si risc crescut de carii dentare.
Care sunt simptomele aparitiei maselelor de minte?
Iata cateva dintre simptomele comune ale eruptiei molarilor de minte:
1. Iritarea gingiilor
Se resimte ca o usoara iritare si se observa umflarea gingiilor in zona din spatele molarilor secundari.
2. Dureri locale
Cresterea molarilor de minte provoaca adesea o durere surda in partea din spate a maxilarului, care pentru unele persoane se pot transforma in dureri frecvente si mai ascutite.
3. Durere in alte zone
Molarii de minte uneori exercita presiune asupra nervilor intr-un mod care provoaca durere in jurul maxilarului, ochilor si urechilor.
4. Inrosirea gingiilor
Gingiile care stau deasupra molarilor de minte inainte de a intra in interior pot deveni rosii sau roz inchis pe masura ce dintii le strapung.
5. Petele albe mici pe gingie
Petele albe mici aparute in spatele molarilor sunt un semn clar ca maselele de minte incep sa erupa. Petele albe sunt de fapt varful noilor molari care trec de linia gingiei.
Molarii de minte care erup intr-o pozitie verticala si functionala si nu provoaca durere nu trebuie extrasi. Cu toate acestea, se impune extractia de molar de minte atunci cand maselele de minte afectate produc o durere semnificativa si alte probleme dentare grave, precum carii si inghesuirea celorlalti dinti.