Anxietatea este o stare pe care toți o simțim la un moment dat. Însă, când devine constantă și copleșitoare, poate afecta serios calitatea vieții. Pentru a înțelege mai bine cum să o gestionăm, este esențial să înțelegem de ce apare.
În continuare sunt prezentate cele mai des întâlnite cauze ale anxietății. Citește și descoperă care sunt acestea.
Stresul continuu
Stresul cronic este una dintre principalele cauze ale apariției stărilor de anxietate. Deși stresul este o reacție normală la provocările de zi cu zi, când este permanent poate duce la anxietate. Persistența situațiilor stresante suprasolicită sistemul nervos, ceea ce poate impacta modul de realizare a activităților zilnice.
Printre cele mai frecvente situații generatoare de stres se află:
- conflictele;
- problemele financiare;
- responsabilitățile în exces.
Traumele
Traumele reprezintă acele evenimente de intensitate emoțională puternic negativă. Uneori, acestea sunt inevitabile, dar indiferent de natura lor au un impact profund asupra psihicului uman. Exemple de traume pot fi:
- abuzul fizic sau emoțional;
- pierderea unei persoane dragi;
- accidentele;
- violența.
Când traumele rămân nerezolvate, pot declanșa apariția anxietății. De multe ori, este dificil a înțelege și a depăși evenimentele traumatice. Așa că, pentru a reduce efectul acestora asupra vieții tale, este necesar să ceri ajutorul unui specialist. Un psihoterapeut te poate ajuta să identifici și să schimbi gândurile negative legate de traumă și să dobândești o stare de echilibru interior.
Schimbările majore
Fiecare dintre noi trecem prin diverse etape ale vieții, care vin împreună cu schimbări semnificative. Teama de necunoscut și adaptarea la noile circumstanțe pot fi copleșitoare pentru mulți oameni și pot constitui un factor de risc pentru apariția anxietății. Astfel de schimbări pot face referire la:
- locul de muncă;
- relații;
- conflicte.
În fața schimbărilor majore, pot apărea sentimente de nesiguranță, frică de eșec sau incertitudine. Aceste emoții pot genera o stare de neliniște constantă și dificultăți în a te simți confortabil în noile situații. Astfel, apare anxietatea.
Presiunea socială
În societatea actuală, mulți oameni, în special tinerii, simt presiunea de a se conforma anumitor standarde sociale sau de a face o impresie bună. Fie că este vorba despre imaginea de pe rețelele sociale, presiunea de a avea succes în carieră sau de a fi acceptat în grupuri sociale, această nevoie de validare poate cauza anxietate.
În acest mod, apare anxietatea socială, care afectează puternic relațiile cu cei din jur. Aceasta se asociază cu:
- teama de respingere;
- dificultăți de a vorbi în public;
- izolare socială.
Stilul de viață
Obiceiurile zilnice au o importanță foarte mare asupra sănătății mintale. Un stil de viață dezorganizat reprezintă un puternic factor de risc pentru tulburarea de anxietate. Printre elementele care favorizează apariția anxietății se află:
- lipsa somnului;
- alimentația dezechilibrată;
- consumul crescut de alcool, cafea, droguri;
- fumatul;
- situațiile stresante.
Fă modificările necesare în stilul tău de viață, stabilește un echilibru între muncă și relaxare și vei simți ameliorarea simptomelor de anxietate într-o perioadă scurtă de timp. De asemenea, colaborarea cu un psiholog te poate ajuta să faci schimbările potrivite pentru tine.
Factorii genetici
Persoanele care au membri ai familiei ce suferă de anxietate sunt mai predispuse să dezvolte și ele astfel de afecțiuni. Chiar și în absența unor evenimente majore de viață, o persoană predispusă genetic poate dezvolta simptome de anxietate. Vestea bună este că efectele anxietății pot fi ameliorate considerabil prin tehnici specifice. Pentru a afla care sunt acestea și ce ți se potrivește, consultă un psiholog.
Cauzele anxietății sunt diverse și complexe, dar înțelegerea lor este esențială pentru a găsi soluții eficiente de gestionare. Fie că anxietatea este declanșată de stresul zilnic, de experiențele din trecut sau de schimbările majore din viață, sprijinul unui specialist, cum ar fi un psihoterapeut, poate ajuta la depășirea acestor provocări. Recâștigă-ți echilibrul interior!
Sursa foto: Unsplash