AcasăDiverseCum să gestionezi durerea provocată de un abces dentar

Cum să gestionezi durerea provocată de un abces dentar

Durerea provocată de abcesul dentar, o cauză comună a vizitelor în cadrul cabinetelor stomatologice, reprezintă una dintre cele mai intense tipuri de dureri, adesea asociată cu disconfort generalizat, inflamație severă și dificultăți la masticație și la înghițire. Gestionarea durerii cauzate de abcesul dentar implică întotdeauna tratarea problemei de bază. Până la tratarea abcesului dentar, există anumite modalități prin care durerea poate fi ameliorată.

Cum poate fi identificat un abces dentar?

Abcesul dentar este o infecție bacteriană care apare în interiorul unui dinte, la rădăcina sa sau în țesuturile din jurul dintelui, cum ar fi gingiile, ce duce la acumularea de puroi, rezultată din răspunsul organismului la infecție. În mod comun, un abces dentar se manifestă printr-o durere intensă, persistentă, care poate iradia către maxilar, gât sau urechi, însoțită de sensibilitate la atingere și la temperaturi extreme, umflarea feței sau a gingiei, gust neplăcut în gură și, în unele cazuri, febră.

Tratament de urgență acasă

Până la vizita într-un cabinet stomatologie, există câteva măsuri de prim ajutor care pot ameliora temporar durerea:

– clătirea gurii cu un amestec de apă și sare (se preferă utilizarea de apă călduță sau la temperatura camerei, fiind de evitat apa rece, care poate amplifica senzația de durere);

– aplicarea unor comprese reci pe partea exterioară a obrazului;

– administrarea de medicamente analgezice;

– curățarea gurii cu apă de gură cu alcool.

Intervenția la cabinetul stomatologic

Abcesul dentar reprezintă întotdeauna o urgență medicală, deoarece prezintă numeroase riscuri pentru sănătatea orală, dar nu numai. Netratat, abcesul poate duce la răspândirea infecției în osul maxilar, țesuturile faciale și alte zone ale corpului, provocând complicații grave (precum osteomielita sau septicemia). De asemenea, poate provoca pierderea dintelui afectat și deteriorarea structurii înconjurătoare, cu efecte negative asupra funcției și esteticii dentare.

Tratamentul unui abces dentar poate fi realizat doar de către un medic stomatolog, prin diverse proceduri specifice. În funcție de severitatea infecției, medicul poate recomanda una dintre următoarele proceduri:

– drenajul abcesului (medicul va realiza o mică incizie pentru a drena puroiul, ceea ce va reduce presiunea și durerea);

– tratamentul de canal (implică îndepărtarea pulpei infectate din interiorul dintelui și sigilarea sa pentru a preveni infecțiile viitoare);

– extracția dintelui afectat (în cazuri severe, când alte tratamente nu pot fi eficiente).

Administrarea de medicamente antibiotice poate fi recomandată în cazurile severe, la pacienții care prezintă infecții bacteriene recurente sau care se prezintă la stomatolog când abcesul a evoluat deja foarte mult. Autoadministrarea sau administrarea fără recomandarea medicului de medicamente antibiotice este total contraindicată, deoarece există riscul de dezvoltare a rezistenței bacteriene, care poate face tratamentele viitoare ineficiente. 

Articole Asemanatoare

Articole Populare