Herpes buze

Introducere

Herpesul buzelor, cunoscut si sub numele de herpes labial, este o infectie virala comuna care provoaca eruptii cutanate dureroase sau ulceratii inflamate in jurul gurii. Herpesul buzelor poate fi contagios si se poate extinde la alte parti ale fetei sau ale gatului si, in unele cazuri, poate provoca leziuni dureroase in cavitatea bucala.

Cauze

Herpesul buzelor este cauzat de virusul herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri de virusuri herpes simplex, HSV-1 si HSV-2. Cel mai frecvent tip de herpes buze, HSV-1, poate fi obtinut prin contactul direct cu saliva sau cu alt fluid din corpul unei persoane infectate, cum ar fi sangele. De asemenea, se poate contracta prin contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi un pahar, o lingura sau un prosop. HSV-2 este foarte similar, dar este de obicei cauzat de contactul sexual cu o persoana infectata.

Simptome

Simptomele herpesului buzelor includ durere, mancarime si senzatie de arsura in jurul buzelor. Aceste simptome sunt urmate de aparitia unei erupții cutanate cu bula si umflare. Aceste erupții pot provoca mai multe boli si se pot extinde si la alte parti ale fetei, cum ar fi obrajii sau nasul. In unele cazuri, acestea se pot extinde si in cavitatea bucala si pot provoca leziuni dureroase.

Diagnostic

Herpesul buzelor poate fi diagnosticat prin examinarea clinică si prin testarea urinei sau a probei de sange. In cazul in care se suspecteaza prezenta unui virus, medicul poate preleva o proba de tesut de la zona afectata si poate efectua un test de identificare a virusului. Acest test poate determina tipul de virus care a cauzat infectia si poate ajuta la stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Tratament

Tratamentul herpesului buzelor este diferit, in functie de gravitatea infectiei. Uneori, tratamentul include administrarea de medicamente antivirale, cum ar fi aciclovir, valaciclovir sau famciclovir. Aceste medicamente pot reduce durata si gravitatea simptomelor si pot preveni raspandirea infectiei. In unele cazuri, medicamentele topice, cum ar fi cremele cu corticosteroizi sau unguente cu lidocaina, pot fi folosite pentru a ameliora durerea si mancarimea.

Prevenire

Pentru a preveni raspandirea infectiei, este important sa se ia masuri de precautie adecvate. Acestea includ evitarea contactului direct cu saliva sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate, evitarea folosirii obiectelor contaminate si spalarea mainilor cu regularitate. De asemenea, este important sa se acorde atentie igienei orale si sa se evite contactul sexual neprotejat cu persoane infectate.

Concluzie

Herpesul buzelor este o infectie virala comuna care poate fi cauzata de HSV-1 sau HSV-2. Simptomele includ durere, mancarime si erupții cutanate. Diagnosticul poate fi stabilit prin examinare clinica si testarea urinei sau a sangelui. Tratamentul poate include administrarea de medicamente antivirale sau de medicamente topice. Prevenirea infectiei poate fi realizata prin evitarea contactului direct cu saliva sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate si prin spalarea mainilor cu regularitate.

Articolul precedent
Articolul următor
Articole Asemanatoare

Articole Populare