AcasăUncategorizedBuze amortite

Buze amortite

Introducere

Buzele amortite sunt foarte comune, dar pot fi uneori stanjenitoare. Acest simptom poate fi atribuit unei varietati de cauze, de la dezechilibre hormonale la fiziologia si anatomia buzelor. In unele cazuri, buzele amortite pot semnala o problema de sanatate mai grava, care necesita tratament medical. Desi buzele amortite se pot ameliora intr-un timp scurt, este important sa fii constient de simptom si sa discuti cu medicul tau despre cauza probabila.

Cauzele buzelor amortite

Cauza exacta a buzelor amortite poate fi dificil de determinat. Una dintre cele mai comune cauze ale buzelor amortite este oboseala. Cand abuzam de buze prin expunerea excesiva la vant sau la temperaturi extreme, acestea pot deveni amortite, mai ales daca sunt expuse prea mult in aer rece. Expunerea excesiva la soare poate, de asemenea, sa provoace buze amortite, deoarece pot seca buzele si le pot face sa se simta amortite. Alte cauze ale buzelor amortite includ neurologia si anatomia buzelor, boli ale sistemului nervos, diabet, hipotiroidism si alte afectiuni.

Semne si simptome asociate

In plus fata de buzele amortite, alte simptome asociate includ furnicaturi, degete amortite, umflarea buzelor si dificultati de vorbire. In cazurile severe, pacientul poate simti durere in buze si in jurul lor. Uneori, buzele amortite sunt insotite si de alte simptome neurologice, precum slabiciune musculara sau modificari ale miscarilor. Aceste simptome neurologice sunt adesea cauzate de disfunctiile sistemului nervos periferic.

Testare si diagnosticare

Inainte de stabilirea unui diagnostic si a unui tratament corespunzator, medicul tau ar putea sa te trimita la alte specialisti, cum ar fi un endocrinolog sau un neurolog. El va efectua teste de sange pentru a determina daca exista dezechilibre de hormoni sau alte conditii medicale. In unele cazuri, medicul poate recomanda si alte teste, cum ar fi un RMN sau un CT. Aceste teste pot arata daca exista probleme neurologice sau boli ale sistemului nervos.

Tratament

Tratamentul buzelor amortite depinde de cauza care a provocat simptomele. In cazul in care s-a constatat ca simptomele sunt cauzate de o afectiune de baza, medicul tau poate recomanda tratamentul pentru acea afectiune sau medicamente pentru a corecta dezechilibrul hormonal. In cazul in care simptomele sunt cauzate de oboseala sau expunere la elemente, medicul tau va recomanda protectia solara si hidratare adecvata a buzelor. Daca simptomele sunt asociate cu afectiuni neurologice, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau, la nevoie, interventii chirurgicale.

Preventie

Una dintre cele mai bune modalitati de prevenire a buzelor amortite este folosirea produselor cosmetice speciale, cum ar fi balsamuri si creme hidratante. Aceste produse pot ajuta la hidratarea buzelor si la prevenirea uscarii si iritarii. De asemenea, folosirea protectiei solare pe buze si evitarea expunerii excesive la vant si la temperaturi extreme poate ajuta, de asemenea, la prevenirea buzelor amortite. In plus, trebuie sa va asigurati ca este suficienta hidratare si ca luati suficiente vitamine si minerale pentru a preveni buzele amortite.

Concluzie

Buzele amortite sunt, in general, neplacute, dar nu reprezinta o amenintare pentru sanatate. Cu toate acestea, simptomele pot indica o problema medicala subiacenta, astfel ca este important sa discuti cu medicul tau daca simptomele persista sau se agraveaza. Medicul tau poate recomanda tratamentul potrivit pentru a preveni sau reduce simptomele si pentru a preveni aparitia simptomelor in viitor. In plus, exista masuri preventive pe care le poti lua pentru a preveni buze uscate si amortite.

Articolul precedent
Articolul următor
Articole Asemanatoare

Articole Populare